Podcasts – Københavns Universitet

ePRAXIS > Læringselementer > Podcasts

Podcasts

Headset og webcam er de to altafgørende
redskaber, hvis du vil producere egne 
video-optagelser til din undervisning.

Ved selv at producere små video-optagelser til dine studerende sikrer du, at dine guldkorn kan høres igen og igen - og ikke mindst, når de studerende er mest motiverede. Selv om du går hjem, lukker det elektroniske læringsrum aldrig, og her er det oplagt at lægge materiale ind.

Ofte vil en kombination af skriftligt og mundtligt materiale have store læringsmæssige fordele, ikke mindst for de auditivt begavede. Og du behøver kun at producere materialet én gang, hvorefter du kan genbruge det, så ofte du har lyst.

Muligheder med podcast i undervisningen

Der er mange muligheder! Du kan f.eks. optage:

  • Tekniske introduktioner til systemer, hjemmesider mm.
  • Udtale og oplæsningsøvelser (sprogfag)
  • Gode eksempler på opgaveløsning
  • Introduktioner til faglige emner og temaer, f.eks. i form af PowerPoints med speak
  • Videofeedback på skriftlige opgaver, individuelt og fælles.

Afleveringsopgaver
Du kan også sætte dine studerende til at aflevere opgaver eller dele af opgaver i form af video. Det er en meget aktiverende og kreativ måde at skulle arbejde på. Og de fleste af dem er jo i forvejen vant til mange forskellige medieformer i hverdagen.

ITMEDIAs podcasting-studie på HUM 
Podcasts kan optages på flere måder. Du kan få en tid til studieoptagelser hos ITMEDIA i deres podcasting-studie på Det Humanistiske Fakultet, men du kan også meget nemt producere materiale selv uden teknisk assistance.

Jing og Camtasia Studio

Med det lille gratis program Jing optager du indholdet på din computerskærm, musens bevægelser og din egen stemme. Det eneste, du skal bruge, er et headset til computeren.

På den måde får du en form for elektronisk tavle, som du kan bruge til introduktioner og forklaringer. Og fordi det er så hurtigt og nemt at optage en video, kan du give dine studerende de forklaringer, de har brug for her og nu. Du skal kun tænke over pædagogikken, ikke teknikken.

Hver optagelse i Jing kan vare maks. 5 minutter, hvilket er en passende længde. En længere introduktion kan således med fordel brydes op i flere dele. Ønsker du at optage mere end 5 minutter ad gangen, findes der en lang række større screencapture-programmer, f.eks. Camtasia Studio fra samme firma som Jing.

Pædagogiske produktionsovervejelser 

Tag gerne udgangspunkt i overvejelser omkring den fagdidaktiske kontekst, og tænk på, om optagelsen skal bruges én eller flere gange. Se en liste med spørgsmål til overvejelse.

Eksempler og vejledninger


Eksempler på Jing-optagelser

Eksempler på længere optagelser med Camtasia Studio

Eksempler på studenter-optagelser med Jing

Her kan du hente Jing

Se, hvordan Jing fungerer (optaget med Camtasia Studio)

Om ITMEDIA's podcasting-værksted

Forskningsnettets vejledninger til opsætning af lyd